Satelitní technika


Blog

03.04.2009 08:52

Formáty digitálního vysílání

 Je několik různých formátu, do kterých se digitální vysílání kóduje. Tento zakódovaný signál vám rozluští právě set-top-box. Běžně používané formáty jsou 2, ale některé multiplexy vysílají i ve speciálních formátech. Formát, který bez problémů rozluští jaký koli set-top-box je formát MPEG-2 a ten je také v naší republice nejčastější (viz. Blog-multiplexy). Ale některé televize vysílají i ve formátu MPEG-4 který se dekóduje jiným způsobem. V tabulce multiplexů jsou formáty zaznamenány

—————

03.04.2009 08:48

Digitální multiplexy

 Multiplex je vlastně obsah jednoho vysílacího pásma, na kterém se může přenášet více programů a zároveň i dodatečné služby a radií. Tady je výpis 4 českých multiplexů. 

1. Multiplex (Mpeg-2)

Čt 1, Čt 2, Čt 4, Čt 24, ČRo 1 Radiožurnál, ČRo 2 Praha, ČRo 3 Vltava, Radio Wave, Leonardo, Rádio Česko

2. Multiplex (Mpeg-2)

Nova, Nova cinema, Prima, Prima 2, TV Barrandov

3. Multiplex (Mpeg-2)

Óčko, Z1, TV Noe, Public TV, Rádio Proglas

4. Multiplex (Mpeg-4)

ČT 1 HD, Nova HD

—————

03.04.2009 08:45

Mapa pokrytí

 Nynější pokrytí se nachází v okolí velkých měst (Brno, Praha, Ostrava...) Dále se bude rozšiřovat signální pokrytí a následně jak se pokryje celá oblast digitálním signálem, bude se vypínat analogové vysílání

—————

03.04.2009 08:38

DVB-T

 Je to příjem digitálního vysílání. Oproti analogovému se lépe využívá frekvenčního pásma, na kterém je televize přenášena. Při využití frekvenčního pásma DVB-T se do pásma vejde digitální obraz i zvuk (několika programů zároveň), ale také spousta přídavných služeb jako superteletext.

Jediné co je potřeba pro přijímání digitálního vysílání je (oproti analogovému) navíc set-top-box. Tento přístroj se pouze připojí mezi televizi a anténu. Přístroj převádí signál digitálního vysílání tak, aby jej byla televize schopna rozpoznat a dále zpracovat. Je tu ovšem vyjímka. Pokud se nacházíte v oblasti, kde je signál digitálního vysílání slabší je ještě zapotřebí směrová anténa.

Pokud máte set-top-box případně i směrovou anténu, můžete bezproblémově začít sledovat digitální televizi

—————

11.01.2009 16:54

První zpráva

Dnes byl spuštěn náš nový blog. Prosím sledujte jej, budeme se snažit přinášet vždy aktuální informace. Číst zprávy tohoto blogu je možné i přes RSS kanál.

—————